Sådan bliver du godkendt som plejefamilie
For at blive plejefamilie skal du igennem en godkendelsesproces.
Der findes to måder at blive godkendt på
Hvordan foregår et godkendelsesforløb til netværksgodkendelse?
Tryk på et punkt for at se detaljer.
Oversigt over godkendelsesforløbet
Godkendelsesforløbet i forbindelse med godkendelse som netværksplejefamilie består af en række mødeaktiviteter og et grunduddannelsesforløb.
Disse aktiviteter bidrager til at afklare og udvikle jeres personlige og familiemæssige kompetencer i forhold til arbejdet som plejefamilie.
Godkendelsesforløbet er grundlag for familieplejekonsulenternes beslutning om, hvorvidt du og din familie kan godkendes som netværksplejefamilie.
Godkendelse
Når du har søgt om godkendelse som netværksplejefamilie til et bestemt barn/ung vil en konsulent kontakte dig telefonisk. Efter samtalen fremsender vi fuldmagter, så vi kan indhente diverse straffe- og børneattester.
Når du har returneret diverse attester og samtykkeerklæringer, vil to familieplejekonsulenter besøge dig i dit hjem for at vurdere jeres fysiske rammer. Her vil du også få information om jobbet som netværksplejefamilie og ansættelsesvilkår, ligesom du kan få svar på de spørgsmål, du måtte have.
Herefter laves der aftale om næste besøg. Såfremt det under første besøg er klart, at der er lovgivningsmæssige/materielle forhold (eksempelvis boligmæssige eller økonomiske forhold), som ikke kan opfyldes, vil familieplejekonsulenterne meddele dig dette og indstille godkendelsesprocessen.
Besøg og indblik hos jer
Familieplejekonsulenterne besøger dit hjem for anden gang. Formålet med besøget er at møde din familie (samlever/ægtefælle og hjemmeboende børn) og gennemføre et interview med dig og din ægtefælle, som giver et grundigt indblik i de forhold omkring dig og din familie, som har betydning for arbejdet som netværksplejefamilie.
Endvidere beder vi om en samtale med jeres hjemmeboende børn for at høre om deres overvejelser og syn på, at jeres familie skal være plejefamilie.
På baggrund heraf udarbejder familieplejekonsulenten en rapport (Socialrapporten). I rapporten indgår også familieplejekonsulentens vurdering af jeres potentiale som plejefamilie. I får fremsendt rapporten til kommentering.
Er vi i tvivl om, hvorvidt I kan blive godkendt som netværksplejefamilie, vil I blive indkaldt til et dialogmøde. Familieplejekonsulenten vil fortælle om, hvilke betænkeligheder vi har. Såfremt vi vurderer, at vi ikke vil kunne give jer en netværksgodkendelse, indstiller vi godkendelsesprocessen med et begrundet afslag og ankevejledning.
Har vi ingen betænkeligheder, fortsætter du godkendelsesforløbet med deltagelse i førstkommende grundkursus. Er I to voksne i husstanden, skal I begge deltage i grundkurset.
Besøg efter grundkursus
Vi besøger jeres hjem tredje gang, når I har gennemført grundkurset. Omdrejningspunktet for dette møde er de erhvervede kompetencer gennem uddannelsesforløbet, meddelelse om godkendelse og begrundelse herfor.
Herefter fremsendes Socialrapporten samt selve godkendelsesdokumentet.
Hvor lang tid tager det?
Det er vanskeligt at sige præcis - der er en række aktiviteter, som skal koordineres. Ofte er der tale om, at det pågældende barn/ung har et umiddelbart behov for at komme i netværksplejefamilie eller støttefamilie, så vi bestræber os på en grundig og smidig proces.
Grundkursus for plejefamilier
I henhold til Barnets Lov skal alle, der vil arbejde som plejefamilie, gennemgå et grundkursus som en del af godkendelsesforløbet. Det gælder også, når man godkendes som netværkspleje.
Som generel godkendt plejefamilie, vil grundkursus være en del af godkendelsen, som Socialtilsynet udsteder.
Grundkursus for netværksplejefamilier
Roskilde Kommune betaler grundkursus for netværksplejefamilier. Vi har forskellige samarbejdspartnere, som udbyder dette kursus.
Grundkurset skal give jer den fornødne information og viden om det at være netværksplejefamilie. Du kan læse mere om grundkurset her.
Har du en generel godkendelse fra Socialtilsynet?
Vi er altid glade for at komme i kontakt med nye, kompetente familier med energi og lyst til arbejdet som plejefamilie.
Hvis du har en generel godkendelse fra Socialtilsynet og ønsker at samarbejde med Roskilde Kommune, vil vi bede dig sende en ansøgning som indeholder:
- Kopi af den generelle godkendelse
- Socialrapporten
- Et udfyldt oplysningskort
- Kopi af kursusbevis for gennemført Grundkursus for plejefamilier
- Såfremt I ikke er ledige, da angivelse af, hvornår I forventer at
kunne modtage et barn/en ung i døgnpleje eller aflastning.
Vi vil bede dig sende din ansøgning pr. mail til:
boernogunge@roskilde.dk, Att. Familieplejen - Ansøgning.