Hvad vil det sige at være støtteopholdsplejefamilie?
Støtteopholdsfamilie

Børn og unge, der har brug for støtte og omsorg som supplement til deres hverdag, kan have behov for at have en støtteopholdsfamilie.
Støtteopholdsfamilier har lyst og overskud til at tilbyde et barn at være hos sig hver 2. eller 3. weekend eller enkelte hverdage. Nogle gange kan der også være behov for, at barnet er hos støtteopholdsfamilien i kortere ferieperioder.
Gode overvejelser, inden du søger
At blive plejefamilie vil få stor betydning for dig, din ægtefælle/samlever og dine børn. Det vil føre mange dejlige og positive oplevelser med sig, og der vil helt sikkert også være perioder, hvor det er særdeles udfordrende.
Der er flere overvejelser, du bør gøre dig, inden du vælger at søge godkendelse som plejefamilie.
Vi mener, at du og din familie bl.a. bør overveje følgende:
- Hvorfor ønsker du/I at få et plejebarn?
- Kan det at blive plejefamilie harmonere med dit nuværende job?
- Hvad vil det betyde for din dagligdag?
- Hvordan vil dine egne børn reagere på at skulle dele din opmærksomhed med et plejebarn?
- Hvordan har du det med at skulle rumme plejebarnets eventuelle sorg og smerte over at blive fjernet fra sin egen familie?
- Er du klar til at have et positivt samarbejde med plejebarnets forældre?
- Er du åben for at reflektere over dine handlinger og rolle som plejefamilie?
- Er du indstillet på, at arbejdet som plejefamilie kræver uddannelse og supervision?
Vi kan anbefale, at du også læser om grundkurset. Der kan du se, hvilke kompetencer grundkurset sigter efter at udvikle. Det er de samme kompetencer, vi lægger vægt på, når vi godkender konkrete familier til netværks- og slægtspleje.
Vedrørende løn
Støteopholdsfamilier aflønnes efter vederlag og er ikke en del af Gennemsnitsmodellen.
Der gælder samme principper for vederlagets fastsættelse for støtteopholdsfamilier som for døgnplejefamilier, dog anerkendes det i sagens natur, at støtteopholdsfamilien er i fuldtidsbeskæftigelse ved siden af arbejdet som støtteopholdsfamilie.
Faste beløb og øvrige ydelser
Som aflastningsfamilie får du
- Udbetalt vederlag og kost og logi-beløb for de dage, du faktisk har plejebarnet i aflastning
- Kørselsgodtgørelse efter samme regler som døgnplejefamilier
Som aflastningsfamilie modtager du ikke tøj- og lommepengebeløb, da du ikke har ansvaret for forsørgelsen af plejebarnet.
Herudover kan etableringsudgifter, ferie, samt nogle særlige øvrige udgifter dækkes af Roskilde Kommune.
Etableringsudgifter
I forbindelse med etablering af et aflastningsforhold, kan det være nødvendigt at aflastningsfamilien anskaffer sig særligt udstyr, som det ikke kan forventes, at en familie i almindelighed har til rådighed f.eks. en autostol eller en højstol. Der kan i sådanne situationer bevilges etableringsudstyr efter en konkret vurdering.
Ferie
Hvis det indgår i aflastningsaftalen, at barnet skal holde ferie med aflastningsfamilien, kan aflastningsfamilien søge om dækning af udgifter i forbindelse med barnets/den unges deltagelse i ferie. Det vil være en konkret vurdering fra gang til gang, hvor meget der kan bevilges. Gå i dialog med din familieplejekonsulent omkring ønsker til ferie mm.